ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Το οινοποιείο βρίσκεται σε μία από τις πιο εύφορες περιοχές της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας, στον Πύργο Τριφυλίας και περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες. Εντοπίζεται βόρεια του κόλπου του Ναβαρίνου και μόλις λίγα χιλιόμετρα από το αρχαίο ανάκτορο του βασιλιά Νέστωρα, σε μια περιοχή ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας για την Μεσσηνία. Από τις εγκαταστάσεις υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τον όρμο του Ναβαρίνου από όπου άνοιγαν οι θαλάσσιοι δρόμοι για την μεταφορά της παραγωγής κρασιού και σταφίδας όλης της Πελοποννήσου, προς την Ευρώπη. Οι γεωκλιματικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή διαμορφώνουν μια άριστη αμπελουργική και συνεπώς οινοποιητική ανάπτυξη, χωρίς όρια.

Οινοποιείο - Εγκαταστάσεις

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Οι εγκαταστάσεις του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Νέστωρ» χτίστηκαν το 1993 και βρίσκονται στον Πύργο Τριφυλίας. Οι χώροι του οινοποιείου μιμούνται στην αρχιτεκτονική και στα χρώματα το παλάτι του βασιλιά Νέστορα. Ο «Νέστωρ» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της χώρας. Διαθέτει 10.000 τμ στεγασμένων χώρων και 3.000 τμ υπόγεια κελάρια. Προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας και αποθήκευσης 10.000 τόνων οίνου. Το ημερήσιο ρεκόρ παραλαβής του είναι 680 τόνοι. Το σκηνικό άλλαξε! Πλέον οι τόσο μεγάλες, σχεδόν βιομηχανικές παραγωγές, έχουν δώσει τη θέση τους στην επιλεκτική οινοποίηση, στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στην αναβάθμιση της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Στις εγκαταστάσεις του “Νέστωρ” υπάρχει και το μικρό οινοποιείο, το οποίο χρησιμοποιείται για την μελέτη και αξιολόγηση της δυναμικής των διαφόρων ποικιλιών και των ποιοτήτων. Το οινοποιείο διαθέτει τέσσερις σταφυλοδόχους, οι οποίες διοχετεύουν στα πιεστήρια την πρώτη ύλη με την βαρύτητα, στοιχείο που αποτελεί ποιοτικό πλεονέκτημα μιας και δεν καταπονείται ο σταφυλοπολτός. Τα πιεστήρια που διαθέτει είναι πνευματικά αλλά και συνεχούς λειτουργίας. Στην γραμμή παραγωγής υπάρχουν 10 οινοποιητές των 70 τόνων καθώς και δεξαμενές σε διάταξη ομάδων, υποπολλαπλάσιας χωρητικότητας, για τις διαφορετικές ποικιλίες. Το οινοποιείο στα κελάρια του διαθέτει και δρύινα βαρέλια των 220lt για την παλαίωση των κρασιών. Χαρακτηριστικά είναι και τα πήλινα πιθάρια, αντίγραφά των κελαριών του αρχαίου βασιλιά Νέστορα. Στα πιθάρια αυτά και με τις πληροφορίες που έχουν διασωθεί, φτιάχνεται κρασί από τις ίδιες ποικιλίες και διαδικασίες που χρησιμοποιούσαν στο αρχαίο ανάκτορο. Μια σύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης και συσκευασίας καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του οινοποιείου, ενώ σε έναν μεγάλο χώρο αποθήκευσης φυλάσσονται τα κιβώτια με τις φιάλες πριν φτάσουν στον καταναλωτή. Στον χώρο του οινοποιείου δεσπόζουν οι ανακαινισμένοι χώροι εκδηλώσεων και γευστικών δοκιμών.

Οινοποιείο - Το αποσταγματοποιείο μας

ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΟ

Ο Σπύρος Λαφαζάνης μετέφερε την πολυετή εμπειρία του στην παραγωγή αποσταγμάτων και στο «Νεστωρ». Σχεδίασε ένα υπερσύγχρονο αποσταγματοποιείο και δημιούργησε ένα πολύ ιδιαίτερο απόσταγμα, το τσίπουρο «Avarino». Οι ανεξαρτητοποιημένες, όπως ορίζει η νομοθεσία, εγκαταστάσεις του αποσταγματοποιείου, έχουν σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, διασφαλίζοντας την άριστη ποιότητα του τελικού προϊόντος. Το αποσταγματοποιείο διαθέτει δεξαμενές ζύμωσης και φύλαξης της πρώτης ύλης καθώς και έναν υπέροχο αισθητικά και παράλληλα υπερσύγχρονο άμβυκα 1000lt, ιταλικής καταγωγής. Στο χώρο υπάρχουν δεξαμενές συλλογής των διαφόρων ποικιλιών αποστάγματος, δεξαμενές ανάμειξης, αραίωσης καθώς και ψυχόμενες δεξαμενές αποθήκευσης του τελικού προϊόντος. Η εμφιαλωτική γραμμή είναι το αμέσως επόμενο σημείο της διαδικασίας παραγωγής του τσίπουρου. Το τσίπουρο Avarino είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα με πλούσια χαρακτηριστική γεύση και άρωμα. Οι ποικιλίες του σταφυλιού που χρησιμοποιούνται για να δώσουν το Avarino, είναι το Φιλέρι, το Chardonnay, το Cabernet και το Merlot του μεσσηνιακού αμπελώνα. Το Avarino, μαγεύει με τα αντιπροσωπευτικά αρώματα των ποικιλιών του (άνθη εσπεριδοειδών ροδάκινο και τριαντάφυλλο), με το στιβαρό του σώμα, την εκρηκτική γεύση και την μακρά επίγευση. Τα στέμφυλα ζυμώνονται σε ελεγχόμενες συνθήκες και αποστάζονται, δίνοντας ένα καθαρό και αγνό προϊόν με σταθερή ποιότητα που απολαμβάνεται σε πολλές ευχάριστες στιγμές. Το Avarino μπορεί να συνοδεύσει πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και να αποτελέσει το επιδόρπιο ενός απολαυστικού γεύματος.