Η Ιστορία της «Νέστωρ Οινοποιητική Α.Ε.» είναι μόλις λίγων ετών. Ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί τον καρπό μιας πρωτοποριακής σύμπραξης μεταξύ του Αγροτικού / Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας “ο Νέστωρ” αφ’ ενός και της οικογένειας του Σπύρου Λαφαζάνη αφ’ εταίρου, ιδιοκτήτες της οινοποιίας Λαφαζάνη στην Νεμέα. Η εταιρεία αυτή έχει ως στόχο να αναβιώσει την μεγάλη συνεισφορά του Αγροτικού / Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας, στα ελληνικά οινικά δρώμενα καθώς και να βοηθήσει κατά το δυνατόν να επανάσυστηθεί ο μεσσηνιακός αμπελώνας.
Το έτος 1954, οκτακόσιοι Μεσσήνιοι αμπελουργοί ένωσαν τις δυνάμεις τους σε έναν μοναδικό και πρωτοποριακό για την εποχή κλαδικό συνεταιρισμό, ιδρύοντας τον Αγροτικό / Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας «ο Νέστωρ». Ο συνεταιρισμός είχε σκοπό να απορροφήσει και να αξιοποιήσει την αμπελουργική παραγωγή των μελών του. Σύμβολο του συνεταιρισμού έγινε ο Γρύπας. Πρόκειται για μία μυθολογική μορφή με κεφάλι και φτερά αετού πάνω σε σώμα λιονταριού. Στεγάστηκε για πρώτη φορά στην Γιάλοβα, η οποία αποτελούσε για πολλά χρόνια το πιο ενδεδειγμένο σημείο για αμπελοοινική παραγωγή. Το πρώτο λοιπόν οινοποιείο του συνεταιρισμού, δημιουργήθηκε ακολουθώντας τις πιο σύγχρονες τάσεις της εποχής εκείνης και εξοπλίστηκε με όλα τα μέσα. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1980 οι αμπελουργοί του συνεταιρισμού της Μεσσηνίας αποφάσισαν, να εμπλουτίσουν τον τοπικό αμπελώνα με διεθνείς ποικιλίες, καθιερώνοντας στην Ελλάδα το Cabernet Sauvignon και το Chardonnay. Παράλληλα καλλιέργησαν τις ποικιλίες Grenache Rouge, Grenache Blanc, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot & Temranillo. Η υλοποίηση αυτής της απόφασης ήταν η καίρια προσφορά του συνεταιρισμού στα αμπελουργικά δρώμενα της περιοχής. Μια ανάσα από το αρχαίο ανάκτορο του βασιλιά «Νέστωρ» σε απόσταση 6 χιλιομέτρων, το 1993, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας χτίζει το δεύτερο οινοποιείο στο λόφο του χωριού Πυργάκι Τριφυλίας. Το συγκρότημα αυτό, ακολουθεί την μεγαλοπρέπεια του ανακτόρου του αρχαίου βασιλιά και ονομάζεται «Ναός του Οίνου». Το νέο οινοποιείο παρέχει την δυνατότητα επεξεργασίας και αποθήκευσης 10 χιλιάδων τόνων κρασιού. Η πορεία του συνεταιρισμού βιώνει μεγάλες στιγμές και καθοριστικές για την μετέπειτα εξέλιξης του. Δυστυχώς όμως, με την πάροδο των χρόνων οι εξελίξεις στο οινεμπόριο, η σύγχρονη οικονομική κρίση, και η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων έφεραν τον “Αγροτικό / Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας”, στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργείας του. Τα μέλη του συνεταιρισμού και το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισαν ομόφωνα, για την επιβίωση του, να ενωθούν με μια ιδιωτική δύναμή. Το 2014 υπέγραψαν την αρχική συμφωνία και ένα χρόνο αργότερα ιδρύθηκε η “Νέστωρ Οινοποιητική Μεσσηνίας Α.Ε.”.
Η φιλοσοφία του Σπύρου Λαφαζάνη βασίζεται στην συνέπεια, τον σεβασμό και την ειλικρίνεια. Η εταιρεία μας διαθέτει δύο οργανωμένες και σύγχρονες οινοποιητικές μονάδες στην Πελοπόννησο οι οποίες στελεχώνονται συνεχώς με άρτια καταρτισμένο προσωπικό με το οποίο διατηρούμε άριστη συνεργασία. Βασικές επιδιώξεις είναι η αξιοποίηση των ιδιαίτερων ποικιλιών κάθε περιοχής, χρησιμοποιώντας μια πολυετή εμπειρία στον τομέα της αμπελουργίας και της οινοποίησης, με συνεχείς πειραματισμούς και μελέτες, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας. Μέρος της φιλοσοφίας της εταιρείας μας είναι η οικολογική διαχείριση, στην οποία πρωτοπορεί, καθώς και η υπακοή στα συστήματα ποιότητας (ISO 9001:2008) και ασφάλειας (ISO 22000:2005) για τα οποία πιστοποιείται.